De zelfredzaamheid van de digibeet is in het geding.
Ik ben groot fan van Per Saldo, ze staan namelijk altijd voorop in de strijd voor regie over je eigen zorg inzet. Nu heeft Per saldo het over het Budgethoudersportaal (pgb 2.0), een gebruiksvriendelijk en veilig systeem. Dit platform is een digitaal pgb portaal dat momenteel in de testfase zit. De tweede kamer heeft in februari weer een debat gevoerd over het invoeren van dit pgb portaal. Dit is goed nieuws, echter niet voor iedereen. Voor de budgethouder of zijn vertegenwoordiger die niet zo handig zijn met de digitale wereld is het minder goed nieuws.
Vandaag de dag wordt van iedereen verwacht dat je meegaat in het moderne tijdperk van het internet en mobiele apps. Toch is het mijn ervaring dat veel mensen nog behoefte hebben aan hulp bij deze digitalisering. En hierin sta ik niet alleen. Ook de nationale ombudsman heeft al eerder aangegeven dat de overheid te weinig oog heeft voor de digibeet.
Regie op jouw zorg
Voor iedereen die wel bekend is met internet en app gebruik op de telefoon zal dit nieuwe pgb portaal dan ook een geweldige uitkomst bieden. Maar wat als je valt onder de categorie “facebook lukt nog net” en niet echt thuis bent in het hedendaagse “digicratie” tijdperk. Heb je dan geen recht op regie over je eigen zorgbehoefte en bijpassende zorg inzet?
Het woord “regie” wil niet zeggen dat je alles digitaal moet kunnen afhandelen. Regie houd in dat je de leiding hebt over een toneelstuk of film. In het geval van de regie over je zorginzet hebben we het over dus over de regie over het toneelstuk van jouw leven. Als jouw leven niet digitaal up to date is houd dat dan in dat je een regie digibeet bent?
Ik denk van niet! Jong of oud met of zonder beperking.
Regie houden over je eigen leven en dus de daarbij passende zorginzet, is naar mijn mening voorbehouden aan iedereen die volgens de wet nog handelingsbekwaam is (art. 3:32 BW)
Ook Victor Zuydweg, een adviseur van het ICTU geeft aan dat we niet meer moeten denken in termen als digibeten, maar vooral in mens vaardige systemen. “Ik ben ervan overtuigd dat juist door digitale dienstverlening zo goed mogelijk in te richten, er meer menselijke aandacht mogelijk blijft voor waar dat nodig is, en voor wie dat nodig is.”
De ICTU is mede verantwoordelijk voor de controle van de software van het nieuwe pgb portaal.
Conclusie
Mijn oproep aan per Saldo is dan ook om niet te vergeten dat uw doelgroep niet alleen uit met de tijd meegaande appers bestaat. Dat het ook bestaat uit vele voorstanders van het houden van de regie zonder digitale kwaliteiten. Mensen die liever geen online pgb portaal gebruiken voor de administratie van hun pgb, maar wel zelf de regie willen houden over hun zorg.